Racisme, una qüestió de butxaques

Article d’opinió d’I. Rodriguez, membre d’UCFR Maresme

Normalment quan parlem de racisme sorgeixen argumentacions que venen a assenyalar a PxC com l’inici d’una alarma sobre el problema, o que assenyalen la crisi com element de la aparició d’aquest tipus de moviments. I no podríem estar més equivocades si només assenyaléssim aquests problemes com l’arrel del problema que ens ocupa. Per tal d’entendre a que es deu el racisme primer hem d’explicar que entenem per aquest terme i a qui beneficia.

Per racisme entenem una sèrie de conductes socials que van en el camí d’excloure, limitar drets o posar en condicions econòmiques inferiors respecte a la resta de la població a persones d’una procedència diferent. Per introduir-nos més en aquest terme i veure on s’origina aquesta discriminació hem d’anar a observar quins són les afectades i en que repercuteix aquesta exclusió. Observem que aquesta discriminació per procedència no es dona en totes les persones migrades per igual, sinó que s’assenyala aquelles persones migrades més pobres, aquelles persones migrades que formen part de la classe treballadora. Si ets ric i vols entrar a qualsevol país et rebran “per la porta gran”, degut a que hi ha un interès econòmic, en canvi si ets pobre, si ets de la classe treballadora, t’hauràs d’arriscar a recórrer distancies amb “vehicles” en les pitjors condicions jugant la vida, com poden ser les “pateras”, i després t’hauràs d’enfrontar a les més dures mesures legals on també pots arribar a morir, és el cas per exemple dels assassinats a les valles de Melilla.

A qui beneficia tot això? Aquesta pregunta la podem respondre perfectament estudiant les mesures que es prenen sobre les persones migrades un cop estan a l’Estat espanyol, les condicions en que treballes i el treball que duen a terme. Veiem com des del propi Estat les mesures que es duen a terme respecte a aquest tema sempre són per tal de rebaixar els drets basics de les persones migrades i així fer-los treballar en unes condicions de treball nefastes. La raó per la que es prenen aquestes mesures és la mateixa que per la que aquestes persones han de migrar; Els estats que se’ls anomena desenvolupats aprofiten les condicions de treball als països de l’anomenat tercer món i utilitzen la seva força i influència per fer que les seves empreses espoliïn els recursos d’aquests països i tingui mà d’obra barata a aquests països, això genera unes situacions de pobresa horribles que porten a les treballadores d’aquests països a migrar per poder sobreviure en unes condicions de vida dignes, però quan arriben als nostres països es troben que els hi són negats tots els drets i es veuen abocades a seguir sent mà d’obra barata per a aquells mateixos que estan espoliant els seus països. No seria més fàcil deixar d’espoliar aquells països i que les persones que ara venen aquí poguessin tenir una vida digna al seu país i nosaltres una vida digna al nostre país? Sí, però això no concorda amb l’expansió de l’actual sistema socioeconòmic.

Per tant el racisme el podríem definir com: Un comportament social que parteix de la necessitat de crear mà d’obra barata i expansió per part de la classe social més rica dels països anomenats del “primer món”. I per tant l’arrel d’aquest problema es troba en la distribució de la societat i el sistema econòmic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s