Cap persona és il·legal

Article d’opinió de Montse S. , membre d’UCFR Maresme.

Albert Einsten deia que és més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici, i raó no li en faltava. Les persones tenim estereotips, és a dir, imatges mentals de la realitat que ens ajuden a simplificar-la. Els estereotips ens ajuden a atorgar significats d’una manera més fàcil, però sovint també d’una forma esbiaixada. Els estereotips ajuden a que fem valoracions de manera precipitada i sense una base certa, i per tant, a que tinguem prejudicis. Ei, i no passa res, som humans, però també tenim prou coneixement com a societat per saber que cal aportar eines a la ciutadania per combatre-ho amb informació transparent, capacitat reflexiva i consciència crítica.

Per tant, quan ens farem corresponsables reals de qüestionar els estereotips falsos i d’eliminar els prejudicis existents vers el fet migratori? Com a societat tenim un repte i a Mataró fa realment molt que el neguit del mateix sobreviu sense masses conseqüències. Un exemple clar és la manca de resposta contundent a les continues paraules aberrants i a les declaracions indignes de la cap de llista del partit de PxC i de la resta de la seva formació, a Mataró i altres territoris catalans.

El passat dimarts dia 19 de maig, la candidata de PxC afirmava que “cal negar l’empadronament a cap il·legal” amb un to taxatiu i amb una expressió de comoditat amb les seves pròpies paraules força esgarrifosa. Aquesta afirmació la feia en el marc del debat amb els alcaldables de cada partit, organitzat per els setmanaris de la ciutat, Capgròs i Tot Mataró, al Teatre Monumental.

No sorprèn el contingut de les seves declaracions, no són pas noves, per desgràcia, però a mi no em deixen de fer mal i produir molta tristor i ràbia. Perdoneu, però aquesta permissibilitat col·lectiva no ens la podem permetre. No podem caure en la llibertat d’expressió quan aquesta es tradueix en vulneració de drets de les persones i en la promoció de la discriminació i del discurs de l’odi. No podem defensar una societat justa i cohesionada, sense denunciar i perseguir aquestes idees de forma quotidiana i sistemàtica. No ens serveix de res tanta moralitat si abandonem l’ètica. Hem d’aplicar de forma real els valors que fan de Mataró una ciutat on les persones poden viure amb dignitat.

La nostra ciutat s’ha construït a través de la diversitat. Primer, amb l’arribada de població immigrada de la resta de l’Estat, i posteriorment, d’altres països. El món és una història de migracions. Aquestes han existit sempre i estan vinculades a la cerca de millors condicions de vida. La complexitat d’aquest fenomen és gran i ens ocuparia moltes línies, però si més no, cal no oblidar que els responsables dels nostres problemes no són els nostres veïns o veïnes immigrants, si no que els responsables són els que treuen benefici de forma sistemàtica del sistema econòmic injust que ens governa.

L’anomenada crisi econòmica (o millor dit l’estafa econòmica en majúscules) no pot ser una excusa perquè és una oportunitat per aquestes formacions amb discursos racistes i xenòfobs, tal com ja s’ha comprovat. Portem 4 anys amb la presència de PXC a l’Ajuntament i estem vivint l’augment dels discursos racistes del PP mataroní. Venen enganys per vots i tenim la responsabilitat pública de denunciar-ho contínuament. De fet el Codi Penal recull a través del article 510 la pena de presó de 1 a 3 anys i multa de 6 a 12 mesos per a aquells que provoquen la discriminació, odi o violència contra grups o associacions per motius racistes, […] la pertinença dels seus membres a una ètnia, al seu origen nacional, etc. També recull que es castigarà amb la mateixa pena a aquells, que amb coneixement de la seva falsedat o temerari menyspreu a la veritat, difonguin informacions injurioses sobre grups o associacions en relació a la seva ideologia, […] la pertinença dels seus membres a una ètnia, origen nacional, etc.

Malgrat que la llei no s’aplica, tot i la tasca de la Fiscalia dels Delictes d’Odi i Discriminació i la pressió d’entitats com SOS Racisme Catalunya, cal recuperar el sentit comú. Si us plau no donem protagonisme i veu a través del mitjans de comunicació de la ciutat a aquestes tipus de formacions. En el debat del Monumental, no calia tant retirar una pancarta que denunciava aquest discurs de l’odi, com negar la paraula a quelcom que sigui capaç de dir barbaritats com que hi ha persones que són il·legals. Cap persona és il·legal, ni ara ni mai. No és negar la llibertat d’expressió és apel·lar al respecte i a les normes de convivència. Els mitjans han d’assumir la seva responsabilitat pública com altaveus denunciant aquestes informacions falses, assenyalant les formacions que viuen del discurs de l’odi i deixant-les en evidència. Una posició diferent no indica neutralitat, tot el contrari. Com afirmava Desmond Tutu: “Si vostè és neutral en situacions d’injustícia, ha escollit el bàndol de l’opressor. Si un elefant té el seu peu en la cua d’un ratolí i vostè diu que és neutral, el ratolí no apreciarà la seva neutralitat.” Encara ho podem canviar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s